Celebrez 2 ani de freelancing – o lecție importantă: schimbarea mediului

Astăzi, 1 Martie 2024, celebrez 2 ani de freelancing, 2 ani în care am învățat atâââââât de multe, 2 ani în care m-am reinventat, inventat și reinventat. Așa că mi-am dorit să celebrez prin scrierea acestui articol. 🙂

Schimbându-ți mediul, te schimbi pe tine

Poate ți-ai dorit de multe ori să schimbi ceva la tine, fie că vorbim de o parte emoțională sau poate spirituală. Dar schimbarea s-a amânat, pentru că nu era nimeni în jurul tău cu care să o împărtășești, motivația a scăzut, așa că ai ales să o pui într-un sertar și să o lasi să se pună praful pe ea, până… vine momentul potrivit.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am identificat în schimbările din viața mea a fost influența mediului. Și aici o să-ți dau mai multe exemple, prin care vreau să înțelegi cât de multe contează. Când vorbesc de mediu, nu mă refer doar la spațiul concret unde trăiesc, ci mă refer mai ales la persoanele din jurul meu, grupul de prieteni, mediul profesional.

Un prim exemplu datează încă de când m-am mutat în Timișoara, în 2013. Eram în extaz! Luasem notă mare la Bacalaureat și aveam să încep Facultatea de Litere. Era prima oară în viața mea când plecam de acasă și stăteam fără părinții mei.

Simțeam libertate, dar totuși frica de necunoscut. Mă ajuta faptul că aveam să locuiesc cu o colegă de facultate, care îmi era și cea mai bună prietenă în vremea aceea. Aveam multe persoane pe care le cunoșteam în Timișoara și ăsta era încă un motiv că frica de necunoscut nu era chiar așa greoaie când ți-era cineva alături.

Mi-am părăsit mediul familiar, căsuța părintească de la sat, ca să plec într-un oraș mare ca Timișoara și să îmi fac un rost, să îmi găsesc sensul. Acela a fost primul moment care mi-a marcat începutul schimbării. Le sunt recunoscătoare părinților pentru sprijin, fără ei n-aș fi putut ajunge la facultate.

Ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi ales să rămân acasă și să urmez o postliceală lângă sat sau poate să nu fac facultate deloc? Nu știu. Nu am un răspuns. :)) Dar sigur nu aș fi ajuns cine sunt astăzi și n-aș fi accesat numeroasele oportunități care mi s-au ivit în Timișoara.

Știu că schimbarea mediului în acel moment mi-a adus numeroase beneficii. Am început să întâlnesc alt tip de oameni la facultate, să mă apropii de persoane cu visuri și idealuri mărețe, să învăț să mă descurc singură, să îmi caut propriile răspunsuri la întrebări existențiale care aveau să vină… Să mă cunosc!! Să îmi dau seama cât de mult îmi place să învăț la bibliotecă, să mă plimb prin parcuri și să călătoresc, lucruri pe care nu le știam despre mine înainte a-mi schimba mediul.

Zona mea de gândire era în expansiune. Și din acest motiv cred că schimbându-ți mediul, te schimbi pe tine.

Prin discuțiile avute cu oamenii din jurul nostru, din mediul nostru, noi dezvoltăm anumite mecanisme de gândire și devenim la un moment dat influențați de acțiunile și energia lor. Uneori conștient, alteori inconștient.

Ce ți-am povestit, e doar unul dintre exemplele care demonstrează cât de mult te schimbi, atunci când faci schimbări în mediul tău.

Acum te invit să stai un pic cu tine și să te uiți în jurul tău: cu cine vorbești zi de zi, cu cine ieși la cafea, cum arată grupul tău de prieteni? Cum arată grupul tău de colegi? Care sunt discuțiile zilnice? Și da, dacă chiar nu mai rezonezi cu unele persoane și ajungi să fii conștient/ă de asta, e okay să le spui și să te re-orientezi către alți oameni. 🙂 Până la urmă, e vorba de timpul tău și ai dreptul să alegi cu cine ți-l petreci… nu?

Stay close,

Sharing is Caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord ca datele mele să fie prelucrate, conform Politicii de Confidențialitate a Datelor.